КОЛО МИРА – Недеља, 14. септембар 2014. Лазаревац

Loading Map....

Датум/Време
14/09/2014
11:00 - 16:00

Локација:
ЛАЗАРЕВАЦ


clip_image002

У сусрет обележавања стогодишњице Колубарске битке и “Великог рата“, Удружење чувара српске традиције и обичаја „Прела и посела“ припрема културно-уметнички програм као један сегмент обележавања веома важног јубилеја Kолубарске битке , под називом Коло мира .

Планираном догађају, под истим називом, који је требао бити одржан на простору Рударског Басена Колубара, а био је најављен у свим медијима, је промењена локација због елементарне непогоде која је задесила колубарске копове.

Програм се одвија у центру града Лазаревца на више локација:

– Долазак учесника и гостију до 11,00 часова испред Храма Светог великомученика Димитрија и Спомен костурнице у Лазаревцу;

– Дочек ће вршити девојке и младићи у народним ношњама по старом српском обичају и служиће се со, погача, хладна вода, коцка шећера, мед, суве шљиве, домаћа ракија и друго.

– У Храму ће се са почетком у 12,00 часова, одржати парастос свим изгинулима у Колубарској бици .

– Код „Рударске чесме“ ће Фолклорни ансамбл „Колубарски вез“ и „Етно клуб“ из Лазаревца поставити етно-двориште и демонстрирати вековне српске обичаје прела и посела; такође, поред етно-дворишта биће постављена централна позорница на којој ће своје умеће приказати културно-уметничка друштва из разних крајева Србије и из расејања, као и културно-уметничка друштва других националности;

Сценографија на позорници ће бити са етно-мотивима и предметима (сувенирима из Колубарске битке).

– У главној улици биће постављени штандови излагача и

израђивача народних ношњи, рукотворина, сувенира, старих

заната – опанчари, грнчари, лицидери, произвођачи меда,

здраве хране и пића, винари, гљивари, травари итд;

– У „Каменграду“ би било организовано спремање хране за учеснике програма коју би припремали чланови ловачких и риболовачких друштава из Колубарског округа, као и припадници Војске Републике Србије који ће кувати војнички пасуљ; такође, у „Каменграду“ ће бити одржана и ликовна колонија.

– У зеленом појасу испред Центра за културу надметаће се учесници у традиционалном народном вишебоју: бацање камена с рамена, вучење конопца, скок у даљ из места, трчање на 100 метара итд.

– На платоу испред Градске библиотеке ће се представити изворне певачке групе и свирачи на старим националним инструментима: фрула, двојнице, виолина, гусле, гајде и слично, а предвиђен је и наступ познатих певача изворне народне музике;

– Свечани дефиле свих учесника уз трубаче одржаће се у 11 30 часова главном улицом Лазаревца, а сам почетак „Кола мира“, од Спомен костурнице ће се најавити плотуном из трешњевог топа са почетком у 12 30 часова, док ће црквени хор отпевати химну „Боже правде“.

– Биће обезбеђени фијакери за уважене госте за шетњу лазаревачким улицама, као и атракција – први српски аутобус, који ће превозити госте и учеснике од језера „Очага“ до центра Лазаревца и обратно .

– Преслушавање и аудиција младих певача и свирача одржаће се у Етно-клубу „Прела и посела“ у Лазаревцу, Колубарски трг бб.

– Предвиђен је почасни вод Војске Републике Србије, као и војни оркестар.

– Учесници у “Колу мира“ одиграће уз шетњу неколико песама ( нпр. Тамо далеко, Марш на Дрину, Креће се лађа Француска ) и кола ( Колубарски вез ) .

– У складу са поруком ове свечаности – „Мир, пријатељство, љубав и слога“, представници учесника манифестације, као и уважени гости би у ваздух пустили беле голубове као симбол мира и посадили по једно дрво мира и пријатељства.

Овај догађај ће пратити велики број електронских и писаних медија, а предвиђено је и снимање „Кола мира“ из ваздуха.

Сама манифестација по свом обиму и броју учесника ће бити веома атрактивна и представљаће Колубарски регион , Градску општину Лазаревац и Рударски басен Колубару у најбољем светлу, како домаћој јавности , тако и широм света, како би ушли у мапу туристичке понуде и атракције.

Све учеснике ће поздравити Црквени великодостојници и уважени гости као и домаћини манифестације.

Напомена: Као што већ знамо, у колу су најважније улоге: Коловођа, кец и ко игра до коловође.

По угледу на то, Вас позивамо да се јавите и узмете једну од ових важних улога на овој манифестацији.

Детаљан сценарио и програм догађаја са тачном станицом ће Вам бити достављен пред сам догађај.

После манифестације урадићемо фото-монографију са свим учесницима, као и читав сет видео-записа које ће остати као успомена и сећање на обележевање стогодишњице славне Колубарске битке.

Добро дошли Колубарском крају

На прочеље српском обичају.

Да играмо, да певамо, да се коло вије,

Да чувамо душу традиције.

У колу ће бити велик број играча

Да нам православна Србија ојача!

Удружење „Прела и посела“

Драгиша Симић

063/285-015

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *