У Софији одржан конгрес МС „Бојево братство“

sofija

У оквиру сарадње са ветеранским организацијама из иностранства, одлуком Председника Међународног савеза друштвених организација ветерана „Бојево братство“ Бориса Громова, на радни сусрет руководилаца ветеранских организација држава Балканског региона послати су Извршни секратар Међународног савеза „Бојево братство“, заменик Председника Савета „Бојевог братства“ Москве Генадиј Шорохов и његов заменик Сергеј Борзенко.

 

Радни сусрет је одржан 1-2. марта о.г. у Софији. Организатор сусрета био је члан Међународног савеза „Бојево братство“ – Бугарски општенародни савез „Бојева дружба“ (руководилац Ј. Б. Генов). Сусрет је одржан са циљем развоја и јачања пријатељских односа међу ветеранима, размене искустава, разраде предлога за улагање напора друштвених организација ветерана за очување и јачање мира у Балканском региону и на Европском континенту.

 

У радном сусрету је узело учешће више од 50 руководилаца и представника 19 друштвених организација из седам земаља Балканског региона (Бугарска – 8 организација, Србија – 3 организације, Република Српска – 1 организација, Хрватска – 1 организација, Румунија – 2 организације, Турска – 2 организације, Црна Гора – 2 организације), а такође и потпредседник Светске федерације ветерана, председник сталног комитета за европске послове СФВ г. Дан-Виго Бергтун.

 

Учесници сусрета су размотрили широк спектар питања: дефинисање појмова „ветеран“, „учесник ратних (борбених) дејстава“, „учесник миротворачке операције“, одређивање приоритетних задатака и праваца делатности ветеранских организација балканских земаља у превазилажењу нагомиланих социјалних проблема и противречности, налажење путева за претварање региона у зону мирољубиве сарадње.

 

Извршни секратар Међународног савеза „Бојево братство“ Г.М.Шорохов је у свом иступању подвукао значај и неопходност одржавања оваквог састанка. „Такви сусрети руководилаца ветеранских организација доприносе остваривању заједничког деловања у одбрани и заштити законитих интереса ветерана, остваривању постављених циљева, помажу развоју билатералне и мултилатералне сарадње, одржавању међународних контаката и веза, учешћу у реализацији межународних програма моралне, психолошке, медицинске и социјалне рехабилитације ветерана, инвалида и чланова њихових породица“ – нагласио је Г.М.Шорохов.

 

Руководилац Бугарског општенародног савеза „Бојева дружба“ Ј.Б.Генов истакао је растући утицај ветеранских организација на развој светских друштвено-политичких процеса и позвао на улагање заједничких напора за што скорију трансформацију Балкана од „бурета барута“ Европе у регион динамичног развоја и мирољубиве коегзистенције држава.

 

Потпредседник Светске федерације ветерана Дан-Виго Бергтун је скренуо пажњу учесника сусрета на главну компоненту ветеранске заједнице – огромну армију ветерана. Светска федерација ветерана окупља више од 200 ветеранских организација из 104 земље, а њен основни задатак је подршка и очување мира на Земљи.

 

Један од праваца делатности Федерације, како је објаснио г. Бергтун, је подршка и побољшање здравља ветерана, њихова рехабилитација, указивање помоћи у превазилажењу стреса. Упоредо са тим, по мишљењу г. Бергтуна, главно лечење за ветеране је пријатељство међу ветеранима.

 

У свом излагању г. Бергтун је такође указао на недопустивост прећуткивања постојећег проблема међународног тероризма. „80% терориста су људи који су прошли ратна искушења. Нагомилани и нерешавани социјални проблеми, тешкоће њиховог свакодневног живота, гурају их у одреде бојовника. Решавање социјалних проблема није само задатак државе, него и самих ветерана, тј. ветеранских организација“ – рекао је г. Бергтун.

 

Његово излагање подржали су у својим иступањима руководиоци ветеранских организација: председник „Федерације војних лица Румуније“ Николае Гропан, председник „Савеза удруга хрватских ратних ветерана“ Руди Стипчић, председник „Савеза удружења бораца народно-ослободилачког рата и антифашиста Црне Горе“ Љубомир Секулић.

 

У својим иступањима учесници сусрета су подвлачили значајну улогу Русије у очувању и јачању мира, наглашавајући да европска безбедност без непосредног учешћа Русије није могућа.

 

Руководилац ветеранске организације „Удружење ратних војних инвалида свих ратова Србије“ Жељко Васиљевић је подвукао зачајну улогу и допринос Сверуске друштвене организације ветерана „БОЈЕВО БРАТСТВО“, као члана Светске федерације ветерана, развоју и јачању пријатељских односа међу ветеранима у свету: „Сверуска друштвена организације ветерана „БОЈЕВО БРАТСТВО“ активно учествује у свим конгресима, скупштинама, заседањима комитета и износи социјално и патриотски усмерене предлоге и иницијативе.“

 

Г. Васиљевић је изразио забринутост због процеса, који се данас одвијају у Украјини и исказао неопходност вођења активне, офанзивне борбе за забрану коришћења у региону свих врста наоружања и муниције.

 

Ветеранским организацијама је предложено да храбрије преузимају на себе рад на патриотском васпитању омладине, да се активније укључују у „борбу за човека“, да се баве агитацијом.

 

Руководиоци ветеранских организација из Србије „Републичко удружење ратних ветерана Српских земаља 1990-1999. „Патриотски фронт““ и „Удружење ратних војних инвалида свих ратова Србије“ Неђо Антонић и Жељко Васиљевић, председник „Савеза ратних инвалида и рањених војника Бугарске Петар Велчев изразили су забринутост због недостатака националног законодавства, општег недовољног финансирања медицине, редуковања социјалних програма. По њиховом мишљењу, оваква ситуација се негативно одражава на положај ветерана, међу којима немали број чине инвалиди.

 

Сви говорници су наглашавали значај и неопходност одржавања оваквих састанака, који доприносе ефективној интеракцији, узајамном разумевању, изграђивању заједничких погледа на процесе који се одвијају у свету и приступа решавању постојећих проблема.

 

Ради оперативности у раду и ефективне координације активности ветеранских организација, предложено је да се у Бугарској створи Координациони центар.

 

На крају су учесници радног састанка једногласно усвојили декларацију у вези са насталом сложеном друштвено-политичком ситуацијом у Украјини (у прилогу). После упознавања и одобравања овог обраћања од стране Управа националних друштвених ветеранских организација, оно ће бити потписано од стране руководилаца организација и оверено печатима.

 

Д Е К Л А Р А Ц И Ј А

Састанка ветеранских организација балканских земаља одржаног у Софији

 

Учесници Састанка ветеранских организација балканских држава обраћају се ветеранима и народу Украјине, узнемирени развојем друштвено-политичке ситуације у Украјини и позивају ветеране Украјине и све здраве снаге украјинског друштва да предузму мере са циљем да се не допусти конфронтација, међусобно оружано сукобљавање и грађански рат, који би неминовно довео до разбијања украјинске државе.

 

Позивамо ветеране и народ Украјине да се уједине и присиле све политичке снаге да не дозволе конфорнтацију између региона њихове државе.

 

/следи списак организација учесника састанка/

 

2. марта 2014. г.

Софија, Бугарска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.