Никшић: Промоција књиге Жељка Васиљевића – „После Јасеновца Лора“

Књига После Јасеновца Лора, Жељка Васиљевића, предсједника Удружења ратних војних инвалида Републике Србије, а која ће бити промовисана у сали ЈУ „Захумље“ Никшић 24. јуна у 18:00 часова, свједочи о логорима за Србе и припаднике ЈНА деведесетих година у Хрватској, гдје су, како аутор на основу изјава свједока садржаних у књизи тврди, мучења и ликвидације вршена по узору на Јасеновац и друге логоре усташке НДХ

Изјаве свједока – логораша из „Лоре“, које је прикупио Комитет за прикупљање података о извршеним злочинима против човечности Савезне Републике Југославије (Комитет), Васиљевић је преузео у књизи из збирке докумената Комитета „Злочини геноцида над Србима у логору „Лора“ Сплит“, која садржи и изјаве свједока о страдању заробљених припадника ЈНА из Црне Горе, а који су се код Комисије за хуманитарна питања и нестала лица СРЈ годинама водили као нестала лица из никшићко-шавничке и барске групе.

Информације о околностима заробљавања, мучења, ликвидација, сакривања и идентификације посмртних остатака припадника ЈНА из никшићко-шавничке и барске групе Удружење је својевремено доставило Врховном државном тужилаштву Црне Горе, које није ништа учинило да се истраже и процесуирају ратни злочини учињени над њима. Напротив, постојала је опструкција, а показала се обмањивачком и информација Жупанијског државног одвјетништва у Сплиту из 2011. године да ће о томе бити покренута истрага.

Свему томе посебно је допринио срамни споразум хрватског и црногорског тужилаштва из 2006. године који су у Будви потписали државни тужиоци Републике Хрватске Младен Бајић и Црне Горе Весна Меденица, а чије подручје примјене се ограничава на гоњење црногорских држављана који су починили ратни злочин над хрватским држављанима, али не и обратно.

Зато је књига После Јасеновца Лора снажан допринос истини о страдању црногорских војника у Лори, афирмацији правног начела да ратни злочини не застаријевају и крилатице да је правда спора али достижна.

Нажалост, изјава свједока 445/94-32, коју књига садржи: „Ја нисам видео, али сам чуо од момака који су заробљени раније на Црноглаву, да су двојица из њихове групе подлегла од батинања која су добили“, потврдила је индиције да су и припадници барске групе, по заробљавању на Црноглаву 23. априла 1992. године, спроведени, мучени и убијени у Лори.

Изражавамо јавну захвалност Жељку Васиљевићу на књизи о којој ће на промоцији, којој ће присуствовати и логораши из Лоре из Требиња, поред аутора, говорити публициста Дарио Мировић – уредник књиге и Блажо Ђурковић, предсједник наше борачке организације у Никшићу, наводи се у саопштењу.

Изворни линк: https://www.in4s.net/niksic-promocija-knjige-zeljka-vasiljevica-posle-jasenovca-lora-2/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *