Закон о борачким и инвалидским правима у процедури доношења

СВИМ ОПШТИНСКИМ И ГРАДСКИМ ОДБОРИМА

 

Поштована господо,

 

        обавештавамо Вас да је нови закон о борачким и инвалидским правима у процедури доношења.

        Основни утисак у вези текста нацрта закона је да он има за циљ значајно смањење броја корисника, и не мање значајно умањење права, уз потпуну несигурност свих корисника.

        Да је намера креатора текста погубна, говори чињеница да је текст закона највећа тајна и да је само захваљујући нашем Удружењу и мени, он јавно објављен на нашем сајту www.urvis.org.rs и фејсбук страници urvis.

        Основни проблем је у члану 225. који даје право поновног поступка за сваког корисника, члан 8. који све оне кориснике који 27.04.1992. године нису имали пребивалиште на територији Србије брише из система, члан 80. који ће МНП за незапосленост укинути свим корисницима а нарочито 1. и 2. групи, кроз “ преосталу радну способност „, а свима преко понуде неадекватног радног места и поседовања 5 ХА земље без обзира на категорију земљишта што значи да ће сви у брдскопланинским пределима Србије остати без овог права.

        Више од 200 људи је противзаконито остало без права, само на основу лажних оптужби сведока сарадника а ко зна ко је следећи.

        Смањење права у области ортопедских помагала, додели аутомобила најтежим инвалидима, продужење рока за подношење захтева за повећање процента, ограничење рока за подношење захтева на 10 година, што никада није било, само су нека у низу умањених права.

        Изгледа да је циљ овог закона уштеда по сваку цену и изјава помоћника министра на трибини, на сајму књига, да су у 2015. години уштедели 700 милиона динара а да ће после доношења закона у 2016. уштедети више од 2 милијарде динара, одсликава праве намере креатора текста.

        Да бисмо спречили овај погубни сценаријо и неизвесну будућност неопходно је да се 15.02.2016. године у 11 часова појави што већи број РВИ И чланова ППБ у Београду, испред удружења, на митингу упозорења.

        С поштовањем и памет у главу да не буде касно.

                                          УДРУЖЕЊЕ РВИ СРБИЈЕ СВИХ РАТОВА

                                                           Председник

                                                       Жељко Васиљевић

Comments
  1. 4 године ago
  2. 4 године ago
  3. 4 године ago

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *