Марш ветерана за права и нове законе

Ратни ветерана из целе Србије, одржали скуп у Београду, где су затражили побољшање свог положаја и доношење нових закона о борачкој и инвалидској заштити. Представници ветерана су организовали шетњу до Владе Србије и РТС-а где су оставили своје захтеве.

Представници ратних ветерана широм Србије, одржали су скуп у Београду, како би објединили захтеве за побољшање животног стандарда. Учесници су организовали шетњу до Радио-телевизије Србије и Владе Србије, где су оставили своје захтеве.

 

Представници дела ветеранских удружења поново су од Владе тражили доношење новог закона о борачкој и инвалидској заштити. Указују на проблеме здравствене заштите, запошљавања, и на нерешена стамбена питања те популације.

Жељко Васиљевић из удружења Покрет ветерана Србије сматра да су обавезе Скупштине Србије и доношење другог закона, области које су у надлежности Министарства рада и Министарства здравља.

„То је пре свега социјално осигурање и осигурање социјалне заштите и имамо један захтев који се тиче локалних самоуправа. Уједначавања права свих локалних самоуправа, више група и четврти захтев је однос медија према овој популацији“, каже Васиљевић.

Од РТС-а ветерани захтевају своју емисију, а Дејан Милошевић, председник куршумлијског удружења ветерана „Гвоздени пук“ каже да су ветерани дошли испред РТС-а зато што је народна телевизија и види се у Србији и шире.

„Како би то требало решити? Врло једноставно, као у Хрватској где у 12 сати има емисија о ветеранима која се зове Домобрани мира или Ветерани мира“, каже Драган Миљковић из Удружења бораца из Лебана.

У првом делу скупа, који је назван „Последњи вапај“, предочени су проблеми са којима се суочавају и могући начини њиховог решавања, а потом су ветерани отишли у шетњу коју су назвали „марш гладних, понижених и заборављених“.

Извор (rts.rs)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *