Председнику Србије, гос. Вучић Александру

Поштовани господине председниче Вучић,

обраћамо Вам се у име четири организације из области борачкоинвалидске заштите са сигурно највећим угледом и утицајем у овој популацији и са чланством које чини скоро 100% популације.

Такође поносимо се чињеницом да је од 4 организације чланица Светске федерације ветеранских организација из Србије 3 у овој групи.

Организација Цивилних инвалида рата Србије (ЦИР) у свом чканству има 1.200 чланова а то је 100% свих припадника ове категорије инвалида, удружења ратних и мирнодопских инвалида Србије и ратних војних инвалида Србије свих ратова  у свом чланству имају око 90% припадника ове популације и делују у више од 130 општина и градова као и Српски ратни ветерани са вишеод 65.000 чланова и више од 80 општинских и градских организација су саставни део ове групе као и један број појединаца доказаних бораца и познавалаца ове области, која се залаже за доношење новог закона о праваима ветерана…. који је усаглашен на бројним скуповима које је организовало министарство рада, борачких и социјалних питања и бројним примедбама ових организација.

Напомињемо да је процедура усаглашавања текста постојећег нацрта закона била врло демократска, разумна и уз пуно уважавања наших предлога али и нашег разумевења за објективне могућности државе. Не можемо да се сматрамо објективним учесницима овог процеса а да не истакнемо разумевање министарства и нарочито министра Зорана Ђорђевића и његову жељу да се дође до текста нацрта закона који ће трајно збринути популацију војних инвалида и чланова породица погинулих бораца а ратним ветеранима омогућити заслужено национално признање. Заједничким деловањем, са поносом истичемо да смо задовољни постигнутим компромисом око текста нацрта.

Разумемо Вашу забринутост за ову популацију и бригу око доношења овог закона и Вашу улогу у његовом доношењу али желимо да Вас подсетимо да сте лично наредили његово доношење до краја 2018. године а данас сте, предпостављамо у најбољој намери, Ви једини кочничар његовог доношења. Јасна нам је Ваша искључиво политичка одговорност за овај закон али нам није јасно зашто се доводи у опасност његово усвајање због захтева пар неодговорних појединаца који су ратни војни инвалиди а захтеви су им усмерени искључиво према ветеранима иако је јасно да су све ветеранске организације прихватиле овакав нацрт закона свесни компромиса између жеља и реалних могућности.

Остало нам је пар дана за усвајање овог закона и ми не можемо прихватити могућност да се он не донесе иако су сви надлежни државни органи потпуно спремни и расположени за његово усвајање и то по хитном поступку.

Молимо Вас председниче Вучић, немојте бити једини кривац што ће ови хероји остати без закона који омогућава државну бригу о овим заслужним грађанима и херојима.

Очекујемо у наредних пар дана Вашу сагласност са овим законом и омогућавање надлежним државним органима да спроведу законом прописану процедуру и његово усвајање у Скупштини РС.

Спремни смо да  Вам на Ваш захтев  у свако доба дана и ноћи изнесемо своје ставове о овом нацрту закона и наше ставове о неопходности његовог усвајања али смо такође спремни и да укажемо на јединог кривца у случају да се он не донесе. Верујте нам да ћемо својо незадовољство исказати на све дозвољене демократске начине јер нисмо спремни да се помиримо са чињеницом да ће хиљаде сати нашег рада пасти у воду и да ће ова популација остати преварена и излагана да ће ова власт исказати посебну бригу за оне који су дали највећу жртву за интересе Србије и српског народа.

Председниче Вучић, немојте бити једини кривац за не доношење овог закона.

С поштовањем.

ЦИР                 Председник      Славко Ђорђевић

УРМВИ             Председник      Синиша Драшковић

УРВИС СР        Председник      Жељко Васиљевић

СРВ                 Председник      Миле Милошевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *