Реконструисани Споменик српским и руским херојима поново краси Калемегдан

Реконструисани Споменик српским и руским херојима погинулим у одбрани Београда током Првог светског рата поново краси Калемегдан, а церемонији откривања споменика присуствовали су Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије и Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Београду

Министар Селаковић је изразио велико задовољство што присуствује откривању реконструисаног споменика херојима Великог рата.

„Од руског народа и руске државе можемо много да научимо колико је култура сећања важна и колико је битно културу сећања градити и оплемењивати. Важно је да свака генерација допринесе на пољу културе сећања. Никаква врста дневно-политичких велова на тим догађајима не сме да постоји“ казао је Селаковић.

„Оно што је за Русе био Други светски рат, то је за нас био Велики рат. Као што у Русији нема ниједне куће која није оставила неког на бојном пољу у Другом светском рату, тако нема куће у Србији која није оставила некога на ратишту у Првом светском рату. Степен јединства које смо ми имали у Великом рату, Руси су имали у Другом светском рату…Грађански рат који се у Русији дешавао у Великом рату, код нас се дешавао у Другом светском рату“ казао је Селаковић и додао да је реконструисани смоменик српским и руским херојима у одбрани Београда током Првог светског рата симбол културе сећања.

Према његовим речима реконструисани Споменик на Калемегдану је неколико година био обезглављен.

„У средишту крста је био само отвор. Као да није било победе коју данас у реконструисаном споменику видимо у лику светог великомученика и ратника Христовог Георгија“ рекао је Селаковић.

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко истиче да је откривање реконстрисаног споменика симбол брижљивог односа Србије и Русије према култури сећања.

„Култура сећања уједињује наше две државе и један је од стубова нашег братства и пријатељства. То је посебно важно у моменту када се налазимо пред изазовима који се пореде са дешавањима у оба свтска рата. Овај споменик је од изузетне важности за нашу заједничку славну историју“ казао је Боцан Харченко.

Значајно место у стваралаштву руског вајара и академика Алберта Чаркина заузима Споменик српским и руским војницима погинулим у одбрани Београда током Првог светског рата.

Споменик, који је руска Фондација „Свети Андреј Првозвани“ поклонила граду Београду, свечано је откривен на Калемегдану 2014. године на стогодишњицу избијања Првог светског рата.

Нажалост, бронзана фигура Светог Георгија Победоносца, која је била у центру композиције, касније је нестала.

Амбасада Русије у Србији покренула је иницијативу за рестаурацију споменика у његовом изворном облику.

Захваљујући залагању ћерке вајара Марије Чаркине у радионици њеног славног оца успели су да пронађу гипсани калуп, на основу којег је у Санкт Петербургу маја 2023. године изливена првобитна, а нестала, копија лика свеца.

Обнова споменика омогућена је уз финансијску помоћ Почасног конзула Републике Србије у Санкт Петербургу Генадија Тимченка и подршку Одбора за спољне односе Санкт Петербурга.

На Савском шеталишту отворена је изложба посвећена лепотама Санкт Петербурга.

Након церемоније откривања реконструисаног Споменика на Калемегдану Нана Гвичија заменица председника Одбора за развој туризма Санкт Петербурга и Немања Шегрт и в.д. директора Београдске тврђаве отворили су изложбу посвећену лепотама Санкт Петербурга на Савском шеталишту.

Присуствовали:
Председник УРВИ Србије Жељко Васиљевић
и
Председник УРВИ Београда Милан Мијатовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *